Povolební vyjednávání a jak je to dále

Je za námi období, kdy jsme mohli nejen v naší městské části vidět desítky, ne-li stovky předvolebních plakátů. Ty se nás snažily přesvědčit o tom, které volební straně máme dát svůj hlas v komunálních volbách. Nyní již máme více než dva měsíce po volbách a všichni občané jsou pravděpodobně s výsledky voleb obeznámeni. Ale co se vlastně děje bezprostředně po volbách? Přichází na řadu povolební vyjednávání, kdy je úkolem jednotlivých stran najít dle své programové shody vhodné spojence, aby společně získaly většinu v obecním zastupitelstvu. Strany, které se mezi sebou takto dohodnou, zpravidla ze svých řad zvolí starostu, místostarosty a členy rady.

Není tedy automaticky jisté, že lídr nejúspěšnější strany bude starostou či lídr druhé nejúspěšnější strany místostarostou. Historie nám však ukazuje, že někdy vítěz voleb zůstane v opozici, což není nic nestandardního, a někdy se naopak „obejde“ druhá nejsilnější strana. Pro ty, kteří se tedy na koalici domluví, je prvním velkým úkolem schválení rozpočtu na nadcházející rok, který již daná koalice spoluvytváří a který je zpravidla schvalován na posledním zastupitelstvu před Vánoci. Koaliční strany tak mohou snadněji prosazovat svůj program právě díky kontrole nad rozpočtem a také možnosti prosazení dalších dílčích usnesení.


Naopak pro opoziční strany, které se nemohou spolehnout na podporu koaličních partnerů, je prosazování předvolebního programu těžší, ale nikoliv nereálné. Jen je potřeba v některých případech počítat s větším časovým posunem realizace jejich vizí. Opozice slouží i jako přirozená kontrola koaličních usnesení, investic, rozpočtu obce a dalších výkonů samosprávy. Já jako člen opozice přeji koaličním stranám, aby pro naši obec udělaly maximum možného a rozhodovaly vždy dle svého nejlepšího vědomí ve prospěch naší obce. My jako opozice se zase budeme mimo jiné zasazovat o konstruktivní nabídky jiných vhodných řešení a také o kontrolu finančních a investičních záležitostí.
Ondřej Štaud, zastupitel městské části