Úklid hrobek Schindlerů na řečkovickém hřbitově

Poslední dubnovou sobotu se na zdejším hřbitově uskutečnila brigáda, kterou zorganizoval Spolek Za zdravé Řečkovice, jejímž cílem byla úprava souboru hrobek rodiny Schindlerů, nacházejících se u hlavního vchodu.

Rod Schindlerů vlastnil řečkovické panství od r. 1826 do r. 1905, a po celou tu dobu se podílel na správě obce. Po několik funkčních období zastávali členové rodiny funkci starosty a byli také patrony kostela. Zasloužili se též v r. 1873 o stavbu školy na nynější Hapalově ulici a patřili k zakládajícím členům hasičského sboru. Mají také zásluhu na zřízení hřbitova v r. 1866, na který podle tradice věnovali pozemek, a proto si vymínili, že po dobu trvání hřbitova budou jejich hrobky zachovány. V průběhu uplynulého století však rod vymřel, a tak hrobky začaly postupně chátrat.


Poslední vzdálený příbuzný rodu, žijící v Německu, Řečkovice několikrát v minulých letech navštívil a měl dobrou snahu restaurování hrobek podpořit. Jeho jednání s Magistrátem města Brna a Správou brněnských hřbitovů však zůstalo na mrtvém bodě.


Proto se domníváme, že by bylo dobré zachovat náhrobky rodu, pocházející z dílny brněnských kameníků A. Loose st. a J. E. Tomoly, a také věnovat pozornost úpravě hrobů.


Všem, kteří se brigády zúčastnili a budou ochotni se na údržbě hrobek i v budoucnu podílet, upřímně děkujeme.

Česlav Ulrich a Ondřej Štaud, zastupitelé městské části